Aluminium

Winning

Bauxiet, de erstvorm van aluminium, bestaat voor het grootste deel uit Al203 (aluminiumoxide). Zo'n 8,5% van het aardoppervlakte is bestreken met bauxiet. Hiermee is aluminium op zuurstof en silicium na het meest aanwezige element op aarde.

Het bauxiet wordt in contact gebracht met warme natronloog. De natronloog reageert met de aanwezige aluminiumoxide in het bauxiet. Dit vormt natrium hydroxide. De overige componenten van het bauxiet bezinken en worden gefilterd zodat er een zuivere hydroxide overblijft.

De natrium aluminium hydroxide wordt vervolgens afgekoeld waardoor de aluminiumhydroxide kristalliseert en de natronloog overblijf. De aluminiumhydroxide wordt verhit (gecalcineerd) en zo ontstaat aluminiumoxide, ook wel aluinaarde genoemd.

Productie
Het aluminiumoxidepoeder (aluinaarde) wordt samen met kryoliet verhit. Bij een temperatuur van 1000 graden Celsius wordt er gelijkstroom door de vloeistof gevoerd. De aluinaarde is ondertussen opgelost in het kryoliet en wordt door middel van elektrolyse weer gesplitst waarbij er vloeibaar aluminium en zuurstof vrijkomt. Het vloeibare aluminium wordt daarna weggevoerd en naar de gieterij getransporteerd. Daar wordt het gereinigd en eventueel vermengd met andere materialen (afhankelijk van de kwaliteit die het aluminium moet krijgen). Uit het gemengde aluminium worden walsplakken en persstaven gemaakt. Deze persstaven en walsplakken zijn de basis van de meeste aluminium producten.

Van 4000 kilogram bauxiet kan zo'n 1000 kilogram aluminium gemaakt worden.

Eigenschappen

Legering
Compri Aluminium levert verschillende legeringen, deze hebben allemaal een aantal eigenschappen met elkaar gemeen. Deze kwaliteit aluminium is ongelegeerd. Het materiaal is niet thermisch hardbaar. Verhoging van de sterkte van het materiaal is alleen mogelijk door koudeformatie, hetgeen gepaard gaat met afname van de rek en de vervormbaarheid. De corrosie weerstand is onder 'normale' omstandigheden uitstekend en kan eventueel verbeterd worden door technisch te anodiseren. Als deze legering in zachtgloeiende toestand verkeert is het perfect vervormbaar.

Corrosie
Zuiver aluminium en de legeringen waar geen koper in verwerkt is gedragen zich uitstekend in vele omgevingen. De kopervrije legeringen worden daarom massaal toegepast in de bouwwereld. Ook in andere industrieën wordt aluninium met regelmaat toegepast, aluminium legeringen zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Een van de redenen daarvoor is de corrosie bestendigheid van het materiaal. Verschillende legeringen worden toegepast in diverse omgevingen. Om de weerstand tegen corrosie te verhogen kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een oppervlakte behandeling.

Oppervlakte behandelingen
Aluminium is op vele manieren te behandelen. In de bouwindustrie worden echter slechts twee oppervlakte behandelingen gebruikt. Dit zijn anodiseren en moffelen.

Bij het anodiseren wordt door een chemisch proces de van nature aanwezige oxide laag op het materiaal versterkt.

Bij het poedercoaten wordt het aluminium eerst chemisch gereinigd en ontvet. Daarna wordt het statisch geladen. Als het geladen aluminium wordt bespoten met het negatief geladen poeder, hecht de poeder aan de producten. Vervolgens gaat het materiaal door een droogoven waar de poeder omgezet wordt in een ijzersterke laklaag.

Vervormbaarheid
Aluminium is erg sterk maar door haar positieve eigenschappen ook goed vervormbaar onder de juiste omstandigheden. Deze vervormbaarheid maakt het mogelijk om extrusie profielen en buizen met nagenoeg iedere gewenste doorsnede te produceren.

Smeltpunt
Aluminium smelt bij een temperatuur van 660°C. De aluminium legeringen hebben geen smeltpunt, maar smelten volgens een smelttraject, dit is per legering verschillend.